top of page

Förälder till både 4fotade och 2 fotade

En vanlig fråga från föräldrar är hur de ska hantera att vara förälder till både sina barn och samtidigt sin hund. Det blir lätt problematik där barnen kanske stör hunden för mycket eller hunden upplevs stressad och nervös kring barnen. Frågan till mig blir då "hur tränar jag min hund att vara lugn kring barnen?". Mitt svar är nästan alltid densamma, du tränar inte hunden utan barnen! Självklart är det bra att passivitetsträna hunden, men oftast är det faktiskt barnen som måste lära sig att respektera hunden och de regler som uppkommer när man har djur hemma. Så jag har några regler som jag hoppas ni tar till er. Dessa regler kan verka lite hårda men det är med kärlek i hjärtat, både för barn och djur, som jag själv lever efter detta:


Regler:

1. Hund och barn ska aldrig vara ensamma! Nu menar jag såklart yngre barn som inte ännu kan reglerna kring djuren. Denna regel är till för att skydda både barn och hund. Olyckor händer lätt, och som vi alla vet så händer det oftast otroligt fort! Resultatet kan vara ett skadat djur, skadat barn eller båda skadade. Oavsett storlek på hunden så kan det bli stora skador på ett barn om oturen är framme. Ansvaret ligger på oss vuxna att se till att både hund och barn har det bra!


- Den sorgligaste historia jag hört kring detta var ett barn som blev biten av familjens Golden Retriever. Familjen valde att direkt avliva för att skydda sina barn. Efter avlivning gick veterinären igenom hunden då familjen ville veta varför deras snälla familjemedlem plötsligt bitit deras barn. Vid undersökningen hittade veterinären en krita nedkörd i hundens öra. .


2. En hund som ligger ned skall man låta bli! Självklart finns det undantag, där relationen är trygg och tillitsfull kan vi alla ibland acceptera att störas när vi vilar. Men hur skulle du tycka det vore om du låg ned och vilade och det hela tiden kom någon och petade på dig? Drog dig i håret? Slängde något på/mot dig? Osv. Det är alltid bra att ha en plats för hunden att dra sig undan när det är mycket liv hemma. Dock är hundar ett flockdjur, detta medför att den kanske inte vill gå in i sitt skrymsle hela tiden utan även få vara med flocken. Därför ska en liggande hund respekteras av alla barn. Vill du vara med hunden, eller hunden vill vara med dig, då får den även komma till dig. Vi går inte fram och stör den vilande hunden. Självklart blir det skillnader om hunden själv väljer att komma och ligga bredvid dig!


Detta är mina 2 viktigaste regler när det kommer till barn och hundar. Följs detta så minskar problemen fort. Även små barn lär sig snabbt! Ett annat problem är hundar som blir stressade av all fart och fläkt som det kan innebära att ha barn. För vissa kan detta medföra en omplacering. Men det går faktiskt att sätta regler här! Vill barnen springa runt, gör detta ute. Vill barnen kasta boll eller på annat sätt leka aktivt, gör det på ditt rum. Låt områdena där hunden vistas vara en oas där man inte skriker och bråkar, inte springer runt och jäktar. Våra älskade hundar påverkas mycket av oss människor och social stress för hundar är något som forskningen just nu är mycket inriktad på.
68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page