top of page

Träna råttor / belöningsbank

Såhär i corona tider får man underhålla sig själv. En gammal kollega köpte råttor i julklapp till barnen och jag var ju bara tvungen att fråga om jag fick leka lite med dem! Det bästa med att träna olika sorters djur är att man lär sig otroligt mycket om inte bara att träna olika sorters djur. Men även att vissa saker är sanna för alla.


Ta belöningsbanken om exempel. Det första man ska tänka på är att veta sitt djurs belöningsbank. Vad menas med detta då? Se det som en belöningstrappa. Vad tycker ditt djur mest om att äta/belönas med? Vad gillar den minst? Har man ingen aning, så får man testa sig fram. Exempelvis om man har en matglad hund kan man fortfarande hitta godis som hunden tycker mer eller mindre om. Hunden ger många signaler på vad han föredrar.


När du rankat alla belöningarna för djuret så vet du vilka belöningar som funkar och när. För att bättre förstå detta brukar jag prata om störningstrappan. Alltså vad kan störa koncentrationen för din hund. Exempelvis är det många hundar som kan vara hur duktiga som helst i hemmet, men ute är den svårare att motivera. Kommer en annan hund, ännu svårare, och dyker en kanin upp framför nosen, tja då sticker hunden. På detta vis kan du se störningstrappan byggas upp. Man måste då anpassa belöningen efter omständigheterna. Sedan beroende på djur måste du även tänka på intaget. Exempelvis en liten råtta, tja den blir snabbt mätt :P så träningen får hållas i korta sessioner.
47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page