top of page

Ta ansvar!

I förrgår vaknade jag upp till en artikel om att en kvinna dödats i sitt hem av sin egna hund. Jag blev nitiskt intresserad; för jag visste att det här kommer skapa konsekvenser. Och jag hade såklart rätt.


Så var debatten i full gång igen; kamphundar är farliga och låt oss börja förbjuda raser. Jag håller inte med. Jag håller däremot med Fredrik Steen (länk till debattinlägg längst ned).


Problemet är inte rasen utan oansvarigt hundägarskap. Med det sagt ska vi inte sticka under stolen med att det finns skillnader i raserna. Dels skillnader i vad de avlats för under många år som skapar egenskaper som är starkare eller svagare inom vissa raser men också storlek och möjlighet till skada förstås. Jag tror vi är många "storhundsägare" som blir upprörda över att alltid få all kritik när småhundar ofta kan vara betydligt värre än våra "goa jättar". Men i slutändan är det ju faktiskt sant att min collie skulle kunna utföra större skador än en chihuahua. Så enkelt är det. Precis som en amstaff skulle kunna skapa värre skador än min collie.


Men i slutändan så är hundar ett djur, och av olika anledningar kan de ta till bett. Det kan vara rädslor (mest vanligt), sjukdomar av olika slag, aggressivitet, trauman eller helt enkelt försvar. Anledningarna är många och vilken hund som helst kan bli farlig i fel händer. Glöm inte pomeranian som dödade ett barn!


Så vi kan inte lägga skulden på en ras; för statistiken visar att även om en viss ras har dödat flest människor eller liknande så finns det oftast en lång historia bredvid (som sällan nämns) till varför just den rasen toppar statistiken. Allt från vilka som väljer den rasen, till varför den rasen väljs osv. Och de fåtal hundar som skadar människor inom en viss ras är i minoritet. Skulle verkligen en ras vara så farlig som det kan låta i media och folkmun så skulle ju ingen vilja ha den rasen och därmed skulle rasen dö ut.


Nej vi måste lägga ansvaret där det hör hemma. Vi som hundägare måste ta ansvar för våra hundar och se till att de är säkra i det samhälle vi lever i. Vi har valt att ha hund och måste därför också ta ansvar för vad den hunden behöver och kan göra.


Sedan finns det en annan diskussion som jag hellre tycker borde vara på tapeten; varför väljer vi en viss ras? Nu blir jag lite kritisk men de flesta människor jag träffar med olika raser hade i slutändan lika gärna kunnat ha en sällskapsras (om vi går efter SKK). Jag är själv skyldig till detta; jag har vallhundar men ingen boskap för dom att valla. Nu har jag just vallhundar som blivit mer sällskapsras och de får valla ibland då jag tycker det är viktigt. Men jag har själv kommit fram till att om jag vid nästa hund inte har den där drömgården som jag vill ha och alla djuren; då ska jag inte skaffa en till vallhund. Finns fina raser i kategorin sällskapshundar också. För i slutändan är min upplevelse att allt för många väljer raser som egentligen inte passar dom av olika anledningar. Ta exempelvis i stockholm:


Det är inte alls ovanligt att träffa människor med stora cane corsos eller olika sorters herdehundar; och de bor i en liten lägenhet i centrum. Hundar som vill ha en stor gård att vakta. På vem har du tänkt när du skaffat den rasen? Inte var det hunden. Med det sagt finns det ägare där ute som självklart gör det bästa för sina hundar och hundar är otroligt tacksamma och anpassningsbara; hade det inte varit för det hade problemen i samhället varit betydligt värre.


Så vi måste ta ansvar! Men skulle det nu bli så att vi får problem så sök hjälp! Det finns massa hjälp att få där ute! Veterinärer, fysioterapeuter, hundinstruktörer, hundbeteendevetare, etologer, hundpsykologer, böcker och filmer. Det finns hjälp för alla plånböcker och behov. Så sök hjälp när den behövs! Skäms inte utan ta emot stöd. Våra hundar är så fantastiskt träningsbara och anpassningsbara så vi har inga ursäkter. Men det kräver jobb från vår sida. Det finns inget magiskt trollspö där ute som kommer fixa alla problemen på några sekunder. Utan det kommer krävas att ta sitt ansvar.


Fredrik Steens debatt:


En liten bild på en "livsfarlig kamphund" och mina "snälla hundar". Det komiska är att på dessa tre individer så kan jag säga att Habbe, corgin, är den som jag skulle bedöma som farligast i gänget XD:

Avslutar med lite statistik:

Flest människor dödade mellan 1998-2015 i Finland:


Beroende på vart du kollar statistiken så stämmer inte kommentaren om flest sjukhus besök är pga hundar. Enligt flest statistik ligger skador drabbade av hund på 5000-6000 fall per år där exempelvis häst ligger på 13000. Och de flesta fallen med hundarna är olycksfall eller när människa försökt stoppa hundbråk.23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

टिप्पणियां


bottom of page