top of page

Att skaffa valp

Idag vill jag ge lite tips för framtida valpägare! Det är nämligen så att när jag håller valpkurs så saknar jag alltid att jag inte fått chansen att tipsa valpägarna om framtida ras innan! Många går på valpkurs med sin hund, men få vill gå på en "inför valpköp" kurs! Så därför vill jag ge lite råd här.


  1. Köp en hund som passar dig NU inte en hund som passar den hundägare du vill vara! Många av oss drömmer om en viss ras, kanske för utseendets skull eller annan anledning. Vi tänker att när jag har den där drömhunden så kommer jag vara en superhundägare. Jag kommer gå från soffliggande till maratonspringare. Tja vissa av oss kan göra en totalomvändning. Jag gjorde det definitivt, dock kommer jag aldrig bli en maratonlöpare, men är oerhört tacksam jag valde en ras som inte kräver för mycket. Mitt motto är; alla hundar kan göra det mesta, men vissa kräver det och andra inte. För mig passar det bättre med en hund som inte kräver men som ändå kan hänga med på allt! Drömmen om en alaskan malamute kommer alltid finnas men aldrig göras XD.

  2. En blandras kan vara en fantastisk hund. Men kom ihåg att du inte riktigt vet vad du får! Du tittar på raserna som är involverad och kanske hoppas att den lilla delen som är "jämthund" inte skall vara särskilt framträdande, men så får du en riktig liten jaktmaskin! Så tänk efter innan om alla raserna involverade i hunden passar dig. Men kom ihåg även om du köper en renrasig hund att alla hundar är individer och trots att rastandarden stämmer för det mesta så kan man få den hund som inte alls har de egenskaper du förväntade dig! Så tänk igenom ditt val väl.

  3. Köp från någon som tagit ansvar för uppfödningen. Detta är fördelen med tex renrasiga hundar, föräldrarna har oftast blivit screenad och röntgad för att vara så hälsosamma som möjligt. Kom även ihåg hur viktig de första 8veckorna är i en valps liv. Du vill köpa valp från någon som tagit väl hand om valparna och mamman. Som redan börjat med socialisering och miljöträning. Sedan att valparna fått allt det som en valp behöver när det gäller veterinärbesök, avmaskning. vaccinering osv.

  4. "Tänk på att du måste gå ut med hunden i alla väder!". Alla har vi väll hört denna floska när vi pratat om att skaffa hund? Jag tycker den är totalt missvisande. Ordspråket borde snarare vara "tänk på att du måste gå ut med hunden oavsett hur du mår!". För vädret är oftast minsta problemet, särskilt om man har en hund som hatar regn eller tycker det är för varmt/kallt. Nej det svåra är att själv aldrig få ha en dålig dag (om man är ensam hundägare). Depression, sjuk, trött eller vad det än är. Det spelar ingen roll. Du måste gå ut med din hund flera gånger om dagen ändå. Hundvakt till en utlandsvisstelse är lätt att få. Någon som kan ta ut hunden för promenader bara för att du skall få en dag i viloläge är mycket svårare XD. Minns en promenad med dennis när han var unghund. Har nog aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Mindes inte efteråt vart vi hade gått eller hur länge. Bara att vi varit ute och nu var vi inne igen XD. Så 40 graders feber? tja finns ingen annan måste du ändå gå ut.

Så det var 4 tips till framtida hundägare! Kom även ihåg att adoptera hundar! De kan föra med sig lite svårigheter men definitivt något som behövs! De blir fantastiska familjemedlemmar och de behöver egna hem!
32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page