top of page

Inför 1 veckan med valp!

Nu är det mindre än en vecka kvar tills den nya familjemedlemmen kommer! Lilla Harbard är då 8 veckor, så tänkte här skriva hur jag förbereder inför en ny valp i hemmet!

Det första jag gör är att babysäkra boendet:

· Bort med alla mattor (varför ha mattor liggandes när en icke rumsren liten krabat kommer? Bara massa tvätt XD). Ibland lämnar jag en matta för ”träning” alltså en sak som valpen får lära sig att man inte tuggar på.

· Jag tittar på de kablar som finns och överväger vilka jag är villig att utsätta för valpen och vilka som faktiskt går att ordna så att valpen inte når dem. De sladdar som blir kvar får jag ha hökögon på.

· Alla skor hamnar på hatthyllan/förvaring. En valp är busig och det kliar i tänderna, så varför ens riskera skorna? Tanken; forma omgivningen så att det är lätt att göra rätt är det jag följer.

· Är man lite stökig av sig så är nu bästa tillfället att bli ordningsam! Allt som inte ligger på ”sin plats” städas bort. Vill varken utsätta saker eller valpen för fara. Så hela huset där valpen kommer få vara städas och inget får ligga framme om det är något som valpen kan komma åt.

· Gardiner: något jag vill träna på eller byta till korta som valpen inte når.

Sedan är det ju att förbereda inför att ha själva valpen:

· Eftersom det blir min andra hund så börjar jag med att kolla igenom det som redan finns. Finns det tuggleksaker? Finns det selar/koppel tills jag vill köpa nytt? Vissa saker får man oftast när man köper sin valp men jag tittar gärna på flera alternativ.

· Bädd; vart ska valpen få ha sin lilla bädd (självklart med möjlighet att ändra om det märks att valpen vill sova på annat ställe). Köpa eller på något sätt införskaffa en sovplats till valpen.

· Bra att ha om man skulle vara förstahundsägare är en hundborste, klosax, tandborste, matskålar, termometer och lite första hjälpen saker som Canikura för eventuella magproblem, lindor, sårtvätt, ögondroppar, örondroppar, och gärna en bok om hundens hälsa. Jag skulle tipsa om denna bok:

· Hälsoråd för hund; https://www.djurfarmacia.se/produkt/nya-halsorad-hund/ En lättläst och liten bok som alla borde ha i sitt apoteksskåp. Vill man även vara beredd på första hjälpen i akut läge tipsar jag om boken; ”Första Hjälpen- när olyckan är framme” av Ylva Trygger.


När det gäller sovandet så är just vila och sömn tillsammans ett bra sätt att bygga trygghet i en relation. Hundar vill ju vara nära sina familjemedlemmar. Därför låter jag alltid hundarna vara nära mig i olika möbler. Nu när valpen kommer har jag gjort i ordning madrass att sova med på golvet! Vill valpen sova med mig så ska det vara enkelt!

Men som hundtränare blir ju såklart också frågan vad jag vill lära min valp. Många första gångs hundägare undrar även hur mycket de kan träna sin hund. Det man ska komma ihåg är att valpar är individer, så det finns egentliga inga facit. Dock är en bra regel att ha att det ska vara roligt för valpen att lära! Sedan är det helt upp till valpen vad detta innebär. Exempelvis kunde Dennis både sitt och ligg efter sin första vecka hos mig. Men då har han alltid älskat att träna på olika sätt.

Min regel för första veckan är ganska enkel. Första veckan är allt så nytt för valpen att mitt fokus ligger på vår relation. Inga utomstående är välkomna till mitt hem första veckan jag har en ny valp hemma. Istället läggs all tid på att sova, toalettbesök och äta, vilket är valpens grundläggande behov. Utöver detta är det dags för valpen att lära känna alla i sin nya familj och för oss i familjen att lära känna valpen. För min egen valp har jag planerat första veckan såhär i själva träningsdelen:

Valpträning:

1. Smaktest – framtida belöningar i träning för min valp. Vad gillar han egentligen? Hur ser min valps belöningstrappa ut? Vad är bäst och vad väljer han sist? Första ”träningen” jag kommer göra med min valp är att rada upp småbitar av olika sorters matbelöningar. Fodret, olika mjuka hundgodisar olika hårda, skinka, korv, köttbulle, kött, ost. Jag väljer ut lite och lägger dessa på rad. Sedan släpper jag valpen lös och ser i vilken ordning han väljer att äta belöningarna! Inte direkt svårt för valpen eller hur? Här är en bufé, ät! Tänk på storlekarna bara på godiset så valpen inte får ont i magen! Har valpen känslig mage är detta också något att ta i beaktande.

2. Hur få godis – Som andra träning kommer jag ge valpen matbelöning på olika sätt. Ger godis från handen, kastar godiset bort, gömmer godiset osv. Detta för att börja lära min valp att belöningar kan komma på lite olika sätt!

3. Belöningssignal – När 1 och 2 är gjorda vill jag lära min valp en belöningssignal! Du väljer belöningssignalen (ex ”bra” eller klicker) sedan kör du ett litet träningspass med valpen. Du ger din belöningssignal och så får valpen en godis. Det låter väldigt enkelt men lär faktiskt valpen att lyssna till sitt första ”kommando”. Efter att ha gjort detta några gånger kan man sedan testa och se om valpen lärt sin belöningssignal. Detta gör man genom att sluta träna och sedan vänta till valpen pysslar med något annat (kom ihåg att inte göra det för svårt, valpen skall inte vara totalt fokuserad på något annat utan endast milt intresserad). När valpen tittar på annat, ge din belöningssignal och se om valpen reagerar! Om valpen direkt vänder huvudet mot dig vet du att valpen nu förstått att signalen betyder smaskigt godis!

4. Lektest – I lektestet så försöker jag lära känna min valp genom att leka med den. Vilken sorts lekar gillar min valp? Vilka leksaker är roligast? Jag gör detta genom att bjuda in till olika sorters lekar som jaktlekar, dragkampslekar, kastandet av olika saker osv. J

5. Belöningssignal Lek- När jag ser vad min valp gillar i lekform så kan jag lägga till en NY belöningssignal som signalerar lek! (Jag använder just ”lek”). Detta gör jag genom att utropa lek och börja leka med min valp.

6. Mystest – på vilket sätt gillar min valp att mysa tillsammans med mig? Älskar han att bli kliad på magen? Gillar han att bli masserad? Gillar han smekningar runt huvudet? Detta test går helt enkelt ut på att se vad just din valp gillar när det kommer till beröring.

7. Mysord – vill man i framtiden använda beröring som belöning kan man även här sätta ett belöningsord på mysandet. Du säger belöningsordet och börjar sedan mysa med din hund. (jag använder ordet ”mys”.). Kom ihåg att det ska vara frivilligt! Mys inte med valpen om denne inte vill.

8. Växla belöning – När jag tränat min valp och vi testat oss fram kan jag börja växla mellan de olika belöningsorden och belöningarna. Ibland säger jag ”lek” och en leksak kommer fram och ibland säger jag ”bra” och en godis blir uppäten.

Så detta är vad jag tänkt träna min valp i första veckan! Jag känner inget behov av att hetsa med olika sorters trix (sitt/ligg osv) redan utan börjar med grunderna för all min träning, nämligen den positiva förstärkningen! Sedan får vi se hur långt vi kommer! Men det är min planering A. Om ni själv är valpägare kom ihåg att ha korta träningspass med pauser! En valp har inte så mycket uthållighet i början utan detta är något vi måste träna upp! Så ta inte i för hårt för fort.
Glad sensommar allihopa!

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page