Tuggben till hund

Just nu florerar ett inlägg på facebook gällande att tuggben med torkad kyckling på är farligt. Det finns många olika åsikter om detta. Alla har olika syner på det. Alla klandrar den andre för att fara med osanning. Helt enkelt är det himla svårt att veta vad som är korrekt information. Själv har jag den synen att allt kan vara farligt men hur mycket ska jag oroa mig för det och vilka mängder utsätts jag för. Men för er som är intresserade ska ni här få länkar till två av sidorna i diskussionen.


Den första talar emot tuggbenen för hundar:

http://hundapoteket.se/mina-tankar-om-chicken-jerkey-och-fanconis-syndrom/?fbclid=IwAR0PjdGijDWaTZBB6rse5alSMhbyUt3A6PLWP5Lcp9hvP2959pm18oP2wag


Här är mejlsvar som jag fått från korrespondent från företaget Sjöbogården (deras tuggpinnar sälj på ex ÖB, jag har fått svar att jag kan dela informationen):


"Merparten av våra filéer och tuggpinnar kommer från Asien.

Jag vet att det går ett drev idag som jagar alla former av negativ kritik mot kyckling eller tuggpinnar från Kina.

( Detta drevet hejas glatt på av olika veterinärer så att de kan sälja sitt hundgodis istället för helt andra slantar, men detta är en helt annan historia )

Nu senast såg jag att det florerade ett inlägg på Facebook. Denna "nyhet" om ”livsfarliga” kycklingar från Asien kommer och går i vågor och blossar upp ungefär vartannat år.

Ibland i Sverige, ibland i Norge och ibland i  Finland. Själva "nyheten" är ungefär 15 år gammal och har sin upprinnelse i USA.

Denna vandringssägen dyker upp med jämna mellanrum, precis som historien med Råttan i pizzan,  mm….

Läs vänligen sammanställningen i mejlet nedan och jag hoppas samtidigt att du därigenom kommer få svar på dina frågor och en mer klarsynt bedömning på den skrämselpropaganda som florerar ute på olika sociala medier såsom Facebook mm.

Importerade kycklingtugg och tuggpinnar ( råhud ) allmänt:

Många hundägare har varit väldigt oroliga för sina hundar, speciellt har det i de fallen handlat om de populära produkterna tuggpinnar med kyckling, kycklingfiléer, ankfiléer eller enbart tuggpinnar.

Såsom känt tillverkas många av våra kära produkter i Kina idag och även mycket av det tugget som vi belönar våra hundar med. Vidare som en reflektion brukar vi människor också äta kinesiska kräftor till hösten eller torsk och lax som från början är norsk men som slutligen bearbetas och packas i Kina innan avnjuter dessa läckerbitar i Skandinavien igen.

Således är det inget nytt med kinesiska livsmedel för oss svenskar eller norrmän.

Fast kanske inte alla känner till detta faktum.

För att klargöra Sjöbogårdens roll och det ansvaret vi tar på oss vill jag förtydliga följande fakta när det gäller hundtugg:

Våra kycklingtuggpinnar, tuggpinnar eller filéer är tillverkade i Kina, sant, men är av högsta kvalitet och kontrollerade för både melamin, antibiotika, tungmetaller och salmonella.

Vi samarbetar med ett företag som först och främst tillverkar mat för oss människor och som även tillverkar våra tuggpinnar. Kycklingen som vi använder oss av går även till snabbmatskedjan KFC och därför är det extra noggranna kontroller, då det även äts av oss människor. Dina hundar får således samma kycklingkött som vi människor.

Vi gör regelbundna  besök i denna  fabrik och allt är av högsta kvalitet och renligheten kan likställas med ett livsmedelstillverkande företag i Sverige. Analyserna på produkterna utförs därtill  av ackrediterade laboratorium i Tyskland och även av Jordbruksverket ( vid gränskontrollen i Helsingborg ), som sedan skickar in dessa till SVA ( Statens Veterinärmedicinska Anstalt )  i Uppsala i Sverige.

Varje leverans kontrolleras av behörig svensk veterinär. Den sk. Gränsskyddskontrollen.

Lasten måste tas in till speciella hamnar för att vi skall kunna importera dessa belöningstugg och för vår del är det Helsingborgs hamn.

Detta gör vi som en extra säkerhetsåtgärd för att känna oss trygga och erbjuda er kunder säkerställd kvalitet.

Så vi kan lugnt rekommendera att ni hundägare ger dessa belöningstuggpinnar eller filéer till era hundar.

Vi har genom åren sålt mer än 30.000.000 tuggpinnar med kyckling och ännu inte fått in någon reklamation eller klagomål om sjukdom eller dylikt.

Som en reflektion:

Vid tillverkning av svenska produkter kontrolleras hundtuggen kanske max 2 ggr per år vid den tillverkande svenska anläggningen av Jordbruksverket, vid import från vår leverantör kontrolleras varje sändning individuellt, varenda en av en behörig distriktsveterinär som är specialist just inom detta område. så spontat skulle jag vilja säga att kontrollen är ännu hårdare vid import från tredje land. ( tredje land = icke EU medlem ) Jag tror vad det först och främst handlar om är den kunskapsbrist som många k