top of page

Valptankar

2020 har varit ett riktigt valpår. Många arbeten har förändrats vilket medfört att många plötsligt känt att de har utrymme och tid för en ny familjemedlem. Tyvärr verkar det dock som att vissa inte tänkt igenom köpet ordentligt. SKK har varnat och nu har det börjats märka av på Blocket att dessa valpar som köpts i coronatider omplaceras. Synd tycker jag. När man tittar på hundar på just blocket så märker man oftast vissa trender. I år ser man "corona-valpar". Men vanligt är även att se hundar i ca 1.5 års åldern. Då är det många hundägare som vill omplacera. Misstankarna går då direkt till att hunden nu är i riktiga slyngelåldern och svårighetsgraden ökat. Självklart är inte omplaceringar bara av sådana anledningar jag skriver om nu. Vissa raser har också en tendens att vara mer vanliga i omplaceringar, till exempel olika raser inom kamphundarna, som amstaff, staffe eller rottisar. I stockholm har det blivit en trend med olika sorters vakt och herdehundar också så dessa börjar också synas lite överallt.


Men sedan finns det ju människor som verkligen tänkt igenom sitt beslut som också tittar efter en ny familjemedlem. Jag har försökt skaffa ett småsyskon till Dennis nu under 2020. Tyvärr har vi inte haft sådan tur och det har inte blivit någon valp, än. Men hundmarknaden har verkligen blivit förändrad! 2014 köpte jag Dennis, renrasig långhårig collie utan stamtavla (inte registrerad i SKK). Han kostade då 6500kr. Ett lågt pris för en helt underbar hund! Visst nu har det ju visat sig att han har många hälsoproblem, men det kan man ju aldrig veta innan. När jag tittade efter hund för flera år sedan låg nämligen priserna där. Renrasiga från kennel låg mellan 8-12 000kr och "blandraser" låg rung 5-6500kr. När en tittar på hundarna på blocket idag, har summorna blivit betydligt högre. Olika pudelblandningar (labradoodle, goldendoodle osv) ligger nu mellan 35-45 000kr! Renrasiga hundar ligger dessutom ofta under i pris framför deras blandrasiga syskon (exempelvis pomeranian vs pomchi).


En faschinerande utveckling som jag ser både fördelar och nackdelar med. Men jag tänker inte gå in i en diskussion här. Marknaden styrs av de som handlar och vill människor handla valp för 45 000kr får de göra det. Dock vill jag bara tipsa framtida valpköpare om en sak!


Min erfarenhet är att själva hunden är det billigaste när det kommer till hundägarskapet. Köpa hunden går lätt. Det är alla andra kostnader som verkligen blir mycket pengar i det långa loppet! Du skall ge hunden mat, ha försäkring, och om du har otur blir det mycket pengar till veterinären (du är dock värd allt det Dennis ;) ). Sedan är det alla roliga kurser du kan gå med din hund på! Nu är väll inte kurser obligatoriskt, men det är verkligen något som hunden mår bra av och många tycker det är otroligt roligt!


Så därför till alla framtida hundägare vill jag ge er detta råd. Prislappen på valpen är bara en summa, har du råd med allt annat? Men framförallt har du tiden som behövs för att ge din framtida hund ett superliv? Har du detta så välkomnar jag dig varmt till hundägarklubben! En hund är det bästa som finns. Man kan köpa kärlek för pengar!


Glad sommar på er!
44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page